tirsdag 27. juli 2010

Skal vi eksportere billig strøm som aluminium?

Det synes å være en del av vår etablerte energipolitikk at «man skal gi den kraftkrevende industri gode rammer». I klartekst betyr det billig strøm – subsidiert av andre forbrukere inklusive transport(jernbane), annen industri og ikke minst husholdningene.

Jeg synes det nå er på tide å spørre om det er riktig å eksportere billig strøm i form av aluminium ferrosilisium etc.

Temaet er blitt aktualisert i forbindelse med kraftlinjen gjennom Hardanger. En begrunnelse for denne er også strømforbruket til den kraftkrevende industrien.

Denne industrien ble i sin tid anlagt fordi man hadde tilgang til billig strøm Billig også fordi det ikke var annen anvendelse for den der og da. Det var lite forbruk i området og man hadde dårlig overføringskapasitet. Nå er situasjonen helt annerledes. Det er bruk for kraften i området til andre formål.

Er da ikke tiden kommet til å vurdere om denne industrien bør opprettholdes i Norge – i hvert fall i nåværende omfang. Det vil selvsagt være en tildels vanskelig omstilling for noen industrisamfunn. Men det må være bedre å løse det enn å tviholde på noe som kanskje ikke har livets rett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar